Гръцкото правителство настоява за по-голямо държавно присъствие в енергетиката

Ще се търси взаимно споразумение относно санкциите срещу Русия, коментира Катя Пеева

28.01.2015 | 20:47 Редактор: Мариета Иванова
Гръцкото правителство настоява за по-голямо държавно присъствие в енергетиката

Гръцкото правителство настоява за по-голямо присъствие на държавата в енергетиката, коментира в предаването Денят On Air кореспондентът в Солун Катя Пеева. Тя посочи, че са стопирани плановете за приватизация на редица компании в сектора, като по думите й по  този начин реално се прекратява либерализацията на енергийния пазар.

Пеева коментира и позицията на новото правителство за санкциите срещу Русия. По думите й  премиерът Алексис Ципрас не иска да повтори грешката на предходни управляващи. Според нея вероятно е имало споразумение със земеделците, които са продавали на безценица плодовете и зеленчуците  заради наложените санкции. В този смисъл най-малкото, което може да се случи, е Гърция да провокира дебат по темата още на предстоящата среща на външните министри от ЕС, коментира Пеева.

Тя подчерта, че премиерът Ципрас разчита на постигане на споразумение с ЕС, което „разбира се, няма да стане веднага”. По думите му той няма да влиза в разрушителни битки, но и няма да продължава с курса на подчинението.

От своя страна, финансовият министър Янис Варуфакис  е на мнение, че Гърция не трябва да излиза от еврозоната, но и настоява да има агресивна  програма за развитие на икономиката.