Украйна обяви извънредна ситуация в Донецка и Луганска области

Президентът на Русия нарече украинската армия - „натовски легион“

26.01.2015 | 17:05 Редактор: Мариета Иванова
Украйна обяви извънредна ситуация в Донецка и Луганска области

Правителството на Украйна обяви извънредна ситуация в Донецка и Луганска област и въведе режим на повишена готовност върху цялата територия на страната, предаде ТАСС.

"Решихме да въведем извънредна ситуация на територията на Луганска и Донецка област и режим на повишена готовност на цялата територия на Украйна", заяви премиерът Арсений Яценюк на заседание на правителството, предава БТА. - "Целта на това решение е пълна координация на дейността на всички органи на държавната власт за гарантиране на сигурността на гражданите и за гражданската  защита на населението", добави той.

Режимът на извънредна ситуация в Източна Украйна не означава въвеждане на военно или извънредно положение.

"Нашите решения означават, че всички служби трябва да работят по 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата", подчерта Яценюк.

Правителството взе решение и за създаване на комисия по извънредните ситуации, председателствана от премиера.
По-рано през деня президентът на Русия Владимир Путин нарече украинската армия "натовски легион", който се стреми да постигне геополитически цели за възпиране на Русия, предаде ТАСС.

"По същество това вече не е армия, това е чуждестранен легион, в дадения случай натовски легион, който, разбира се, не преследва цели от национален интерес за Украйна", заяви руският президент в изказване пред студенти днес-26 януари. - „Там има съвсем други цели и те са свързани с постигане на геополитически цели за възпиране на Русия, което по никакъв начин не съвпада с националните интереси на украинския народ", каза Путин на среща със студенти в петербургски университет.

Той посочи също, че официален Киев отказва да върви по пътя на мирното уреждане на конфликта в Донбас и е използвал прекратяването на огъня за прегрупиране на силите.

"За съжаление официалните киевски власти отказват да вървят по пътя на мирното решение, не искат решение с политически средства. Първо използваха правоохранителните органи, после службите за сигурност, после армията", отбеляза Путин.