Отношенията САЩ-Индия имат неизползван потенциал: Обама

26.01.2015 | 18:02
Отношенията САЩ-Индия имат неизползван потенциал: Обама

Президентът на САЩ Барак Обама завърши историческа визита в Индия на 26 януари 2015 с обещания за 4 млрд долара инвестиции и кредити и интерес към това, което определи като "неизползван потенциал" на бизнеса и стратегическото партньорство между най-големите демокрации в света.

На 26 януари по покана на министър-председателя Нарендра Моди Обама стана първият президент на САЩ, който присъства на парада по случай Деня на републиката, демонстрация на военна мощ, свързван със Студената война и антиамериканизма.

Под дъжда войници, танкове и фолклорни шествия минаха през центъра на Делхи, изпълнен с вълнение и от визитата на Обама, съобщава Ройтерс - посещение, започнало още в неделя, 25 януари със сделки, които могат да отключат милиарди долари в ядрената търговия и да задълбочат връзките в отбраната.

Американските продукти са едва 2% от индийския внос и 1% от износа на САЩ, каза Обама.

Докато двустранната търговия достига 100 млрд долара, това е едва една пета от американската търговия с Китай.

"Движими се в правилната посока.. Знаем, че американско-индийските отношения се определят и от неизползвания потенциал", каза Обама през индийски и американски бизнес лидери.

Нарендра Моди заяви, че американските инвестиции в Индия са се удвоили за последните четири месеца и обеща да положи още усилия за намаляване на пословичния протекционизъм на своята страна и да я направи едно от най-лесните места в света за правене на бизнес.

/Снимка: правителство на Индия/

Обама каза, че американската Export-Import Bank ще финансира износ за 1 млрд долара в продукти Made In America. Американската Overseas Private Investment Corp ще кредитира с 1 млрд долара малки и средни предприятия в земеделски райони на Индия.

Два млрд долара ще бъдат вложени във възобновяемата енергия основна цел на Моди - от американската агенция за търговия и развитие, каза Обама.

САЩ приема Индия като голям пазар и потенциален балансьор на Китай в Азия, но бе разочарован неотдавна от бавните темпове, с които Делхи прави реформите в икономиката и нежеланието да заеме страната на Вашингтон по международни въпроси, коментира Ройтерс.

Индия може да играе роля в борбата с Ислямска държава /ИДИЛ/, съобщи на 26 януари Държавният департамент, подчертавайки доверието, което Индия започва да набира по глобалните въпроси на сигурността.