Даниел Митов: Сътрудничеството в Югоизточна Европа е много важно за България

26.01.2015 | 14:49 Редактор: Мариета Иванова
Даниел Митов: Сътрудничеството в Югоизточна Европа е много важно за България

"Регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа е изключително важно за България. За нас то е основен инструмент за укрепване на сигурността и политическата и икономическа стабилност в региона,“ е заявил министърът на външните работи Даниел Митов на среща с генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС) Горан Свиланович,
съобщават от пресцентъра на МВнР.

Свиланович е на посещение у нас по покана на външния министър.

От своя страна, генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество е изразил благодарност за подкрепата и активния принос на България за работата на СРС.

Митов и Свиланович са обсъдили състоянието и бъдещото развитие на регионалното сътрудничество и на основните приоритети в работата на СРС. В тази връзка те са обменили мнения относно изпълнението на приетата през ноември 2013 г. Стратегия "Югоизточна Европа 2020".

Министър Митов е подчертал, че прилагането на Стратегията на СРС и Работната програма за периода 2014-2016 г. е предпоставка за постигане на приоритетните цели - икономически растеж, нови работни места, върховенство на закона, борба с корупцията, сътрудничество в образователните и научни области и др.

В рамките на срещата външният министър и генералният секретар на СРС са обсъдили още приоритетите на предстоящото българско председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (1 юли 2015 г. - 30 юни 2016 г.).

Стабилизация и икономическо развитие, свързаност - транспорт, енергетика и инфраструктура, медийна свобода и свобода на изразяване, миграция и справяне с бежанския поток са част от темите, които ще бъдат във фокуса на председателството ни, е отбелязал Даниел Митов.