Страхува ли се Европа от изборите в Гърция

Според последните проучвания Сриза води пред Нова демокрация с над 6,5 процентни пункта

25.01.2015 | 11:28 Редактор: Георги Стоянов
Страхува ли се Европа от изборите в Гърция

Европа и пазарите следят отблизо провежданите днес в Гърция избори, които породиха доста опасения за бъдещето на страната в еврозоната, както и за нови сътресения на облигационните пазари.

Според последните проучвания на общественото мнение лявата популистка партия Сириза, чиято платформа включва предоговаряне на условията по спасителния план за страната и отписване на част от гръцкия дълг, води пред основната дясно центристка партия Нова демокрация с над 6,5 процентни пункта.

Още по темата

Въпреки това според проучванията е малко вероятно Сириза да спечели пълно мнозинство в 300 местния гръцки парламент.

Според проучване на GPO, изготвено за MegaTV и цитирано от Bloomberg, Сириза се очаква да спечели 33,4% от гласовете, докато Нова Демокрация – 26,7%.

Крайните националисти, за които има данни, че са финансирани от Кремъл, се очаква да се наредят на трето място с 5,1%, следвани от по-малкия коалиционен партньор на Нова Демокрация – лявата партия Пасок и То Потами (в превод Реката), които се очаква да спечелят по 5%.

Проучването на GPO е проведено сред 2000 избиратели между 20 и 23 януари.

Междувременно холандският  финансов министър Йорген Дислеблум, който председателства Еврогрупата, заяви пред холандския вестник Algemeen Dagblad в събота, че сред финансовите министри от ЕС има много малка подкрепа за евентуално ново опрощаване на гръцки дългове.

Финансовите министри от еврозоната се очаква да обсъдят резултатите от изборите в Гърция на следващата си среща в понеделник в Брюксел.

 „Хората трябва да изберат, когото искат, свободно”, заяви Европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси в интервю за телевизия Bloomberg в Давос.

„Аз съм убеден, че сега еврозоната е способна да се справи с всяка политическа и икономическа ситуация. Не виждам риск или желание за излизане на Гърция от еврозоната”, допълва той.

В петък доходността по 10-годишните гръцки ДЦК се понижи с 56 базисни пункта до 8,41%, след като по-рано през деня Европейската централна банка обяви новата си програма за вливане на ликвидност.