Шинзо Абе: Записът с екзекутирания японски заложник вероятно е автентичен

Японският премиер призова за освобождаването на другия заложник, намиращ се в ръцете на Ислямска държава

25.01.2015 | 12:01 Редактор: Георги Стоянов
Шинзо Абе: Записът с екзекутирания японски заложник вероятно е автентичен

Японският премиер Шиндзо Абе днес заяви по японската обществена телевизия NHK, че има "висока вероятност" записът и снимката с предполагаемото обезглавено тяло на японския заложник Харуна Юкава, които се появиха вчера, да са автентични.

Той изказа съболезнованията си към семейството на Юкава и призова за освобождаването на другия японски заложник, намиращ се в ръцете на групировката "Ислямска държава" - журналистът Кенджи Гото.

"Отново настоявам категорично той да не бъде нараняван и незабавно да бъде освободен. Правителството на Япония ще направи всичко по силите си за освобождаването му", каза Абе.

В триминутното видео, разпространено вчера в YouTube, преди да бъде изтрито, показа статична снимка на Гото в оранжева туника, придружена с аудиозапис, в който той говори на английски и казва, че може да бъде спасен и пуснат в замяна на свободата на Саджида ар Ришауи, иракчанка, намираща се в затвор в Йордания.

"Бих искал да наблегна колко лесно е да бъде спасен моят живот. Освободете тяхната сестра от йорданския режим и аз веднага ще бъда освободен. Мен срещу нея", казва Гото.

Абе каза, че е говорил с йорданския крал Абдула за ситуацията, но не спомена за искането за освобождаването на Ришауи. Тя е арестувана малко след като неуспешно се опитва да се самовзриви при един от трите смъртоносни бомбени атентата срещу хотели в йорданската столица през 2005 г.