Броят на жертвите в Мариупол се увеличава

Украйна иска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН

24.01.2015 | 17:17 Редактор: Мариета Иванова
Броят на жертвите в Мариупол се увеличава

Броят на жертвите при обстрела на жилищния квартал в  Мариупол, Източна Украйна, се увеличава, достигайки до 20 души, заявил на заседание на областния щаб на министерството на вътрешните работи в Донецка област Вячеслав Аброскин, цитиран от ТАСС.

Той допълнил още, че милицията е блокирала изцяло този микрорайон, като издирвателните работи продължават.

По-рано от градската управа на Мариупол съобщиха, че жертвите са 16, а ранените 83 души.

„74 души са хоспитализирани в лечебни заведения в Мариупол, на още 9 души е оказана помощ, след което са пуснати да се приберат по домовете си,” уточняват в специално съобщение от местните власти в Мариупол.

Световните агенции съобщават, че жилищният квартал е обстрелван с ракети. От украинското министерство на вътрешните работи обвиниха проруските сепаратисти, които имат база на 10 километра от източните покрайнини на  Мариупол за нападението.

Официалните власти в Украйна също така призоваха Съветът за сигурност на ООН да се събере на извънредно заседание във връзка с нападението.

По думите на заместник- говорителя на парламента на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин обвиненията на Киев за обстрела на Мариупол срещу опълченците са провокация, насочена към военно развитие на конфликата в Донбас, предава РИА-Новости.

„За всички е очевидно кой обстрелва Мариупол- от какви райони, от какви места и къде е разположена артилерията. Обстрелът, доколкото знам, е извършен от „Замъка”. Нашите подразделения нямат разположена артилерия там, която да достигне до такива места на обстрел. Това очевидно е провокация. Украйна се опитва да провокира развитие на конфликта във военна посока,” коментира той.