Полицията в големите градове в САЩ е в повишена готовност

Исмаил Бринсли е заявил пред обществеността "вижте какво ще направя"

22.12.2014 | 09:44 Редактор: Ирина Георгиева
Полицията в големите градове в САЩ е в повишена готовност

Мъжът, който застреля двама нюйоркски полицаи, е заявил пред обществеността "вижте какво ще направя" малко преди нападението, казват от полицията, предаде BBC.

28-годишният Исмаил Бринсли има в миналото си прояви на насилие и е бил психически нестабилен. Бринсли е бил арестуван най-малко 19 пъти, а майка му се страхувала от него, съобщават от полицията..

Междувременно в Ню Йорк се провеждат бдения в памет на двамата убити офицери Лю Венджин и Рафаел Рамос. Бринсли ги е застрелял докато са патрулирали в Бруклин, а след това е избягал в най-близката станция на метрото и се самоубил. 

Пост в социалните медии показва, че мотивът е бил отмъщение за пребит до смърт чернокож мъж от полицията. Убитите нюйоркски полицаи са с латиноамерикански и азиатски произход. 

Ал Шарптън, виден активист за гражданските права, заяви за BBC, че семейството на Гарнър няма нищо общо с въоръжения мъж и "осъди" убийството.

Междувременно полицията в големите градове в САЩ е в повишена готовност, предаде ABC News, цитирани от агенция Фокус. Властите препоръчват на стражите на реда да носят бронежилетки и да избягват да правят изявления в социалните медии, които биха могли да предизвикат гневна реакция. 

Убийството на полицаите Лю Венджин и Рафаел Рамос в нюйоркския квартал Бруклин подчерта опасенията за сигурността на стражите на реда в цялата страна, но няма доказателства за предстоящи атаки. 

Следователите се опитват да установят дали Бринсли е участвал в протестите заради смъртта на Майкъл Браун и Ерик Гарнър, чиито имена той споменава в заплахата си в социалните мрежи. 

След убийствата профсъюзите предупредиха 35-те хиляди полицаи в Ню Йорк да се отзовават на сигнали с две полицейски коли и да не извършват арести, освен ако няма крайна необходимост.