Беджи Ес-Себси обяви победа на изборите в Тунис

22.12.2014 | 13:54 Редактор: Теодора Георгиева
Беджи Ес-Себси обяви  победа на изборите в Тунис

Кандидатът за президент на Тунис от партията „Гласът на Тунис” Беджи Каид Ес-Себси обяви победа на изборите в страната. Според данните от екзит пол той печели 55,5% от гласовете. Опонентът му Монсеф Марзуки отказва да признае загубата, тъй като разликата между двамата е твърде малка. Изборите са последният етап от прехода на Тунис към демокрация след свалянето на президента Зин ал Абидин Бен Али.

 

Беджи Каид Ес-Себси заяви, че посвещава победата си на мъчениците от Тунис. 88-годишният Ес-Себси определя себе си като технократ, който ще донесе стабилност. Той отпразнува триумфа си със своите поддръжници и заяви, че всички тунизийци сега трябва да работят заедно.

Според критици, неговият успех бележи завръщането на дискредитираната власт. Временно изпълняващият длъжността президент и бивш изгнаник Монсеф Марзуки заяви, че обявяването на победата от страна на неговия съперник е „недемократично”.

Сблъсъци са избухнали между привържениците на двамата кандидати.  Полицията се е намесила, използвайки сълзотворен газ за разпръсването на демонстрантите.

Тунис беше първата държава, която свали диктаторския режим и вдъхнови и други страни в региона да направят същото. С въвеждането на нова конституция и успешното провеждане на избори, Тунис е приветстван като пример за демократична промяна в един регион, който се бори с последиците от Арабската пролет през 2011 година.