Новият румънски президент обяви война на корупцията

21.12.2014 | 23:00
Новият румънски президент обяви война на корупцията

Новият президент на Румъния Клаус Йоханес призова политиците в неделя да започнат война с корупцията в една от най-бедните страни в Европа, съобщава АФП.

"Няма друг път за Румъния, освен да "се избави от корупцията," каза Йоханес в парламента, след като официално встъпи в длъжност.

Това трябва да "бъде разбрано ясно, на всяко ниво на политическата класа," заяви 55-годишният Йоханес, първият румънски президент от германското малцинство в страната.

Бившият кмет на трансилванския град Сибиу съобщи още, че иска страна, свободна от подкупи до края на петгодишния си мандат.

Десноцентристкият политик спечели в средата на ноември, изпреварвайки на изборите сочения за фаворит, социалдемократа и министър-председател Виктор Понта.

Наблюдатели смятат, че решителността на Йоханес в борбата с корупцията е спечелила избирателите, уморени от политическа корупция, в която са замесени няколко висши функционери в партията на Понта, обвинени във финансови злоупотреби, съобщава АФП.

Йоханес се възползва и от рекордното изборно участие – над 62%.

Бурните отношения между Понта и бившия президент Траян Бъсеску, кото нямаше повече право да се кандидатира на изборите след два последователни мандата, парализираха всички усилия за реформи в бившата комунистическа страна с 20-милионно население в последните две години.

Отношенията между Понта и новия президент Йоханес явно са по-конструктивни, след като и двамата изразяват желание за диалог.

Два дни след победата на Йоханес на изборите, Понта представи в парламента желанието на президента да отхвърли противоречивия закон за амнистия, целящ да освободи от затвора корумпирани политици-и законодателите го уважиха.

В румънската политическа система държавният глава отговаря главно за външнополитическите отношения и номиниране на кандидатите за висши държавни постове.

Клаус Йоханес съобщи още, че ще търси политически консенсус за ключовите държавни инициативи в образованието, здравеопазването и съдебната система.

„Образованието и здравеопазването следва да са приоритети, защото страдат най-много от икономическата криза“, каза той.