Пхенян плаши с ядрена мощ

20.12.2014 | 15:56
Пхенян плаши с ядрена мощ

Пхенян заплаши в събота да засили ядрената си мощ в отговор на „враждебната политика на Вашингтон“, съобщава АФП.

Северна Корея твърди, че е вече ясно, че САЩ имат за цел да завладеят страната под претекст, че там не се спазват правата на човека.

ООН поиска от Съвета за сигурност в четвъртък да изправи Северна Корея пред Международния наказателен съд /CPI/ за престъпления срещу човечеството след публикацията на доклад от февруари.

„Когато враждебната американска политика, целяща да завладее нашата република под претекст на защита на човешките права стана очевидна, идеята за разоръжаване на Корейския полуостров не е повече валидна“, заяви говорител на МВнР на Северна Корея, цитиран от АФП.

Северна Корея извърши три ядрени опита и има възможност да произведе десетина атомни бомби, но не се предполага да притежава технологията да монтира ядрена бойна глава на ракета, съобщава агенцията.

 

Още по темата

Хакери

В петък президентът на САЩ Барак Обама обвини Северна Корея за опустошителните кибератаки, които принудиха холивудското студио да отмени премиерата на The Interview, комедията за Ким Чен Ун.

Северна Корея съобщи, че американските обвинения за атаката срещу Sony Pictures са „безпочвени“ и поиска съвместно разследване заедно с американските власти.

По-рано в петък ФБР съобщи, че е било установено, че Северна Корея е зад хакването на Sony в действия, които определи като „извън границите на приемливо държавно поведение“.

 

Русия-Северна Корея

Руският президент Владимир Путин покани в петък севернокорейския лидер Ким Чен Ун да посети Москва през 2015 по случай 70-годишнината от победата над нацистка Германия във Втората световна война, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Москва има нужда от сътрудничество със Северна Корея за износа на газ до Южна Корея. Вероятно Газпром ще реши да построи газопровода пред Северна Корея, за да достигне до нейната южна съседка.

Пхенян също търси подкрепата на Русия, като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН с право на вето срещу международните критики за нарушаване на човешките права и ядрената програма на Пхенян.