Си Дзинпин не може да очаква топло посрещане в Макао

Китайският президент с първо посещение в Макао откакто встъпи в длъжност

19.12.2014 | 11:10 Редактор: Велко Каменов
Си Дзинпин не може да очаква топло посрещане в Макао

На 19 декември 2014 г. китайският президент Си Дзинпин за първи път посети Макао откакто встъпи в длъжност преди повече от 2 години, предаде Bloomberg. Макао е район с особен статут в Китай, известен с хазарта и казината, в които залагат най-вече богаташи. На територията на Китай казината са легални само в Макао. Откакто стана президент обаче Си Дзинпин поде антикорупционна кампания, която се отрази сериозно на хазартната индустрия в Макао. Залагащите големи суми в казината изглежда се уплашиха от мерките, в резултат на което пазарната капитализация на шестте най-големите казина в Макао падна със 75 милиарда долара.

За първи път в историята годишните приходи, които казината в Макао генерират, ще отбележат спад. Икономиката на района пък ще се свие на годишна база за първи път от 2009 г. насам. Над 80% от приходите на Макао за 2013 г. са дошли от хазартната индустрия.

Сред най-засегнатите от антикорупционните мерки е компанията SJM Holdings, която се занимава със строеж и управление на казина и свързани с тях съоръжения в Макао. Акциите на инвестиционния холдинг паднаха с 53%.

Едва ли в Макао ще получат успокоителни думи от президента Си Дзинпин, за когото се смята, че е непреклонен в усилията си да се справи с корупцията.