Цветослав Цачев: Винаги при силен долар страна от развиващите се пазари има финансови трудности

Спадът на рублата и повишаването на лихвите са много лоша комбинация за икономиката на Русия, коментира експертът

18.12.2014 | 12:59 Редактор: Мариета Иванова
Цветослав Цачев: Винаги при силен долар страна от развиващите се пазари има финансови трудности

Наистина спадът на валутата и повишаването на лихвите са много лоша комбинация за икономиката на Русия, за бизнеса, за доходите и за всички търговски партньори на страната, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air финансовият анализатор от „EЛАНА Трейдинг “ Цветослав Цачев. По думите му проблемът не е само във фокуса, който се поставя от икономическа и политическа гледна точка, колкото от повторението на събитията.

Той обърна внимание на събитията, „които се виждат при всяко поскъпване на долара. - „Тогава почти всички страни от развиващите се пазари изпадат в много сериозни затруднения, във фалити. Когато имаме период на силен долар, някоя или друга страна- дали това е Русия, дали това е страна от Азия или от Южна Америка-  винаги има държава, която изпитва много сериозни трудности и почти винаги това води до фалити“, коментира експертът.

По думите му спадът на цената на петрола и наложените на Русия санкции не са толкова фатална комбинация.

„Ако си спомняте, през 2008 петролът падна от 140 долара до 40 долара и това беше шок за всички страни, които изнасяха суровината. И за Русия, но тогава нямаше фалити. Тогава имаше много сериозен спад и при западните икономики, но не бяха толкова фатални,“ посочи Цачев.

Според него причината за настоящата ситуация в Русия  е по-скоро  на ниво спекулативни отношения в самата държава, „във финансовата система на Русия“. - „Убеден съм, че има и външни спекуланти – фондове, хедж фондове, които отреаграт тези събития, но те не са толкова фатални, колкото  през 1998 година. Русия не е същата. Разликите с тогава са чувствителни. Русия вече има изключително много валутни резерви, тя е сред първите страни по обем на валутни резерви в света“, коментира Цачев.

„Истината е, че спадът, който наблюдавахме в понеделник и вторник с рублата, беше точно реакция на финансовата система в страната- на това, че  нямаше достатъчно разпродажби на рублата. След повишаването на лихвите финансистите очакваха и по-сериозни интервенции от властите, използване на резервите, които те казват, че не използват в момента“, заяви още финансовият анализатор.

По думите му проблемът не е толкова свързан с петрола. - „Просто се получиха много фактори, които водят до този натиск“, коментира Цачев. - „Но ако погледнем последна една година, събитията във финансовата система на Индия, на Турция, на Бразилия имаше подобни спадове  на местна валута, не толкова силни,  но бяха спрени по подобен начин“.

Според финансовия анализатор най-вероятният изход от ситуацията в Русия е да се наложи много стриктен контрол и „то по отношение на руските банки и руските компании, на всички трансфери от и вън от страната“, което по думите му ще затрудни реалния бизнес и финансовата система, но според него няма друг удачен вариант.