ЕС одобри нови санкции срещу Крим

Европейските компании нямат да инвестират в икономиката на полуострова, да купуват имоти и да изпълняват туристически услуги на полуострова

18.12.2014 | 16:28 Редактор: Мариета Иванова
ЕС одобри нови санкции срещу Крим

В четвъртък- 18 декември, Европейският съюз одобри допълнителни мерки към санкциите срещу Крим, съобщава руската информационна агенция ТАСС, позовавайки се на специално изявление по случая на Съвета на ЕС.

И конкретно – ЕС забранява на бизнеса си да инвестира в икономиката на Крим, да купува недвижими имоти, да строи инфраструктура и да изпълнява туристически услуги на полуострова. Освен това са въведени и ограничения за износ на товари и технологии за транспортния, телекомуникационния и енергийния сектор, включително проучването и добива на нефт и газ.

„От 20 декември инвестициите в Крим и Севастопол са извън закона,“ се казва в изявлението на Съвета. - „Базираните в Европа компании вече не могат да придобиват недвижими обекти в Крим и да финансират кримски компании,“ става още ясно от документа.

На европейските оператори също така „повече не се разрешава да предоставят туристически услуги в Крим, европейските куизни кораби вече няма право да захождат към кримските пристанища, освен в екстремни случаи, като това се отнася до всички кораби, собственост на европейски компании или плаващи под флага на страни  от ЕС“.

Също така е издадена забрана „за доставки на отделни видове товари и технологии в Крим, свързани с транспорта, телекомуникационни технологии, добив на нефт, газ и природни ресурси.

„Техническата и посредническата помощ за строителството и обслужването на инфраструктура в тези сектори също се забранява,“ се казва още документа.

Мерките ще влязат в сила след като бъдат публикувани в официалния вестник на ЕС в петък вечер- 20 декември.