До март 2015 се удължава мисията от наблюдатели на ООН в Украйна

Част от Донбас е в състояние на хуманитарна криза, коментира украинският президент Петро Порошенко

18.12.2014 | 09:31 Редактор: Мариета Иванова
До март 2015 се удължава мисията от наблюдатели на ООН в Украйна

Мандатът на мисията от наблюдатели на ООН, следящи за състоянието на  правата на човека в Украйна, се удължава до март 2015 г., съобщи ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на международната организация.

В телевизионно интервю пред полската обществена телевизия украинският президент Петро Порошенко коментира, че руската агресия е предизвикала хуманитарна криза в Източна Украйна, предава БТА.

"Част от Донбас е в състояние на хуманитарна криза. Никой не работи, половината предприятия са физически разрушени, както и инфраструктурата, мостовете, железопътните линии. Сериозно нарушени са доставките на газ и електричество“, каза Порошенко, който е на двудневно посещение в Полша.

Животът на обикновените хора в тези райони е ужасен, каза президентът, според когото това положение е резултат от "агресията на съседната държава". Това не е вътрешен конфликт.

Имаме окупационни сили, анексирането на Крим, доставки на модерно оръжие и оборудване. Само в Донбас има 600 руски танка и  700 бронетранспортьора, както и най-модерни оръжия, подчерта Порошенко.

При все това президентът каза, че е оптимист за развитието на ситуацията в Украйна, където от пет дни не е бил убит нито един войник.

Порошенко изрази надежда, че на срещата си в Минск в неделя контактната група ще постигне напредък към приключване на кризата в Източна Украйна.