Динко Динков: Механизмът за сътрудничеството и оценка не дава резултат и трябва да отпадне

Трябва да ни тревожи, че Германия обвърза позицията си по отношение на членството ни в Шенген с Механизма за сътрудничество, смята експертът

16.12.2014 | 12:52 Редактор: Мариета Иванова
Динко Динков: Механизмът за сътрудничеството и оценка не дава резултат и трябва да отпадне

Механизмът за сътрудничество и оценка на ЕК трябва да отпадне и да бъде заменен с нещо друго, след като вече осем години не дава резултат, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air експертът по международните отношения проф. Динко Динков. По неговите думи и нашата позиция за замяна на безрезултатния, според него, Механизъм с друга мярка би следвало да бъде по-твърдо заявена. Той посочи, че има много възможности за това, но те трябва да бъдат договорени с ЕС. В тази връзка проф. Динков даде за пример Хърватия като отбеляза, че при приемането на страната в Общността не е бил приет такъв механизъм, „а не бих казал, че всичко върви безметежно там. Само да намекна за проблемите при предаването на Международния трибунал на заподозрени хърватски граждани“, коментира експертът.

По думите му позицията на Германия, че ще изчака януарския доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка, за да заяви позицията си за влизането ни в Шенген, е тревожна.
 
"Едва ли ще бъдем изненадани  с не много положителни оценки в очаквания през януари доклад. Да, Германия проявява склонност да ни помага, но мисля, че позицията на Германия по този въпрос трябва да ни тревожи, защото досега Германия се прикриваше пред по-твърдите позиции на на Холандия, на Франция. Сега приема по- твърда позиция- за обвързване на Механизма с влизането ни в Шенген,“ коментира експертът.

Той отбелязва още, че резултатите от посещението на премиера Борисов с трима негови заместници с ресори, свързани с членството ни в ЕС, са показали, че визитата е била сведена до рамките на нормалните двустранни отношения, въпреки че предварително е било създадено очакване за оказване на по-голяма подкрепа на страната ни пред Русия.