Юнкер оцеля при вот на недоверие в ЕП

27.11.2014 | 09:37 Редактор: Мартина Ганчева
Юнкер оцеля при вот на недоверие в ЕП

Очаквано, Eвропейския парламент отхвърли предложението за вот на недоверие срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Най-големите политически групи в законодателния орган на Общността подкрепиха Юнкер и екипа му. 

В пленарна зала господин „Европа“ както мнозина наричат Жан-Клод Юнкер, беше посрещнат с червени плакати с надпис "Не на данъчните убежища", „Не на строгите мерки за икономии“. Въпреки това обаче с 461 гласа "против", 101 "за" и 88 "въздържал се" депутатите в Страстбург спасиха новия председател на ЕК и неговия екип.

Предложението за вот на недоверие срещу Юнкер беше внесено на 12 ноември от 76 депутати от парламентарната група на "Европа за свободата и пряката демокрация" и независими членове на Европейския парламент.  В документа пишеше „недопустимо е човек, който е бил отговорен за агресивни политики за избягване на данъците да служи като председател на Европейската комисия“.

Според правилата на Парламента, за да бъде успешно гласуването срещу Комисията, то трябва да получи двойно мнозинство: две трети от подадените гласове и мнозинство от всички членове на ЕП (т.е. минимум 376 гласа). Правилникът на ЕП предвижда възможност за внасянето отново на вот на недоверие към Комисията, но евродепутати вече коментираха, че това би било несериозно.