Експериментална ваксина срещу ебола дава обнадеждаващи резултати

Ваксината е разработена от института и фармацевтичния гигант ГлаксоСмитКлайн

27.11.2014 | 09:17 Редактор: Ирина Георгиева
Експериментална ваксина срещу ебола дава обнадеждаващи резултати

Нова ваксина срещу ебола, която се изпробва в САЩ, дава първи обнадеждаващи резултати, съобщиха информационните агенции, позовавайки се на учените от Националния институт на САЩ по алергология и заразни болести, предаде БТА. Ваксината е разработена от института и фармацевтичния гигант ГлаксоСмитКлайн. Резултатите от първите клинични изпитания, в които са участвали 20 здрави доброволци, бяха публикувани на 26 ноември в "Медицинското списание на Нова Англия" (New England Journal of Medicine).

Под въздействието на препарата имунната система на участвалите в изследванията доброволци е започнала да произвежда антитела, които противодействат на вируса ебола. Този месец доктор Антъни Фаучи, директор на института, каза в Конгреса, че първите резултати са достатъчно обнадеждаващи, за да може САЩ да планират по-мащабно проучване в Западна 
Африка, започвайки още през януари в Либерия, за да се опитат да проверят дали ваксината наистина действа. 

На 2 декември, президентът Барак Обама смята да посети Националния институт по алергология и заразни болести, за да благодари лично на доктор Фаучи и колегите му за усилията им в борбата срещу ебола. Обама има намерение да призове Конгреса да одобри отпускането през 2015 г. на допълнителни пари за тази цел.