Сблъсъци в Хонконг при опит за разчистване на лагерите

25.11.2014 | 13:04
Сблъсъци в Хонконг при опит за разчистване на лагерите

Властите в Хонконг се опитаха да разчистят единия палатков лагер на активистите от Occupy в града, при което избухнаха безредици, съобщава Ройтерс.

В квартал Монкок демонстранти се опитаха да попречат на властите да вдигнат блокадата.

Разчистването започна след съдебна заповед за отварянето на Argyle Street за движение.

Полицията охраняваше работниците, които вдигнаха загражденията. Преди това демонстрантите бяха прибрали палатките си и опаковали багажа.

Някои протестиращи издигнаха жълти лозунги с настояване Пекин да позволи пълна демокрация в глобалния финансов център.

"Дори да разчистят това място, ние ще продължим да се борим за истински изборни права.. ще вдъхновим хората да измислят други начини да продължат движението", каза Кен Чу, на 27, участник в протеста, цитиран от Ройтерс.

Ръководителят на администрацията на Хонконг Люн Чун-юн, който обяви протестите за незаконни призова активистите да се приберат по домовете си. Стотици протестиращи останаха в палатките край Nathan Rd, част от който според местните медии ще бъде разчистен до края на седмицата.

Моконг бе център на уличните протести на студенти и активисти в продължение на два месеца с искане за свободни избори на новия ръководител на администрацията на Хонконг през 2017.

През август властите от континентален Китай предложиха на населението на Хонконк да гласува на изборите, но като избира от двама или трима кандидати, предварително одобрени от комитет от 1200 души, съставен от лоялни на Пекин лица.

Над 100 000 души излязоха по улиците в пика на демонстрациите, но с времето броят им намаля до няколкостотин, които останаха да спят в палатки в двата основни центъра на протести.

Коментар от Хонконг на Розлин Чин, Bloomberg преди властите да започнат  да разчистват палатковите лагери.


Тази сутрин определено се усещаше нетърпение в Монкок, имаше много полиция - много повече от обикновено. Имаше и много преса, наблюдатели - отново повече от обичайното сутрин - репортери от местни и чуждестранни медии, които чакаха да започне разчистването на лагера.

Още в 9 сутринта трябваше да започне вдигането поне на част от палатките точно тук, където се намирам в момента, както и барикадата.

Още един лагер ще бъде разчистен, но едва ли ще стане днес. Полицията казва, че може би ще го вдигне утре.

Монгог е центърът на протестите Окупирай Хонконг.

Лагерите се разчистват, защото зоната е дадена под наем на автобусна компания и на таксиметрова асоциация.

Движението Окупирай Хонконг накара хората тук да започнат да говорят за политика.

И то да говорят на необичайно до момента ниво. Обикновено избирателната активност в Хонконг не е много висока.

Политическата тема бе подета в интернет от нов ТВ канал, HKTV. Той пусна нова драма, озаглавена "Изборите", който привлече голям интерес от страна на протестиращите.

Хората на Хонконг заслужават да имат "един човек-един глас" в избора на главния ръководител на изпълнителната власт - днес това е познат рефрен в града, където активистите за демократични промени са по улиците от повече от 8 седмици.

"Избори" е новият филм за битката за надмощие в коридорите на властта в Хонконг на изборите през 2022 на ръководителя на изпълнителната власт.

Филмът е пълен със секс и интриги и привлече вниманието на някои демонстранти.

"Той ни дава доста добра илюстрация на това, което става в политиката. В него става дума за пари и мръсни игри. Това се случва и зад кулисите", казва Доминик Ли, жител на Хонконг.

Други, които отказаха да застанат пред камерата казват, че им е станало интересно, защото почти няма филми за политиката в Хонконг.

Сериалът от 15 епизода бе един от двата филма, които направиха премиера на интернет телевизията HKTV.

Нейният старт също може да послужи за сюжет на филм.

Хиляди демонстранти излязоха по улиците през октомври тази година след като компанията получи отказ от ТВ лиценз.

Въпреки разочарованието, председателят на борда на HKTV Рики Уон продължи и създаде онлайн платформа, която няма нужда от правителствено разрешение.

Телевизионният канал онлайн предлага развлечения и шопинг.

Записът от старта на телевизията HKTV бе свалено над 1 милион пъти.

С продължаващите продемократични протести, филмът "Изборите" привлече зрители, въпреки че режисьорът казва, че сериалът е бил замислен още преди две години.

Но кой знае - може би животът ще повтори изкуството и може да видим дори и жена-кандидат за първия пост в Хонконг.

Какъвто и да е резултатът от протестите този път, не може да се отрече, че политиката е в това, за което мислят много хора тук вече два месеца. Може би избирателната активност ще бъде по-висока отпреди.