Външният министър на Германия е против влизането на Украйна в НАТО

Отчитам възможностите за партньорски отношения, но не и членство, коментира Франк-Валтер Щайнмайер.

23.11.2014 | 16:13 Редактор: Мариета Иванова
Външният министър на Германия е против влизането на Украйна в НАТО

Външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер се изказа против присъединяването на Украйна в НАТО и ЕС, пише РИА- Новости.

В интервю за Spiegel Щайнмайер коментира: - „Отчитам възможността за партньорски отношения между Украйна и  НАТО, но не и членство”.

Според него е нереалистично също така присъединяването на Украйна към Европейския съюз в дългосрочен план, доколкото по думите му икономическата и политическа модернизация на Украйна се явява „проект на няколко поколения”.

„Затова днес няма смисъл да се спекулира с членството на Украйна в ЕС,” коментира Щайнмайер.

"Повече от 20 години след независимостта хората в Украйна заслужиха тяхното правителство най-накрая да започне решителна борба с корупцията и лошото управление и наистина да предприеме основни реформи", заяви още той.

Външният министър предупреди да не се прекъсва диалогът с Русия и да се избягва ненужно изостряне на отношенията с нея. По думите му нажежаването на реториката е достигнала опасно ниво по време на срещата на върха на Г-20 и след това.

 В петък- 21 ноември, говорителят на Държавния департамент на САЩ Джеф Ратке заяви, че САЩ поддържат стремежът на Украйна да се присъедини към НАТО, но разбира се, това решение следва да бъде взето от Киев.

На един по-ранен етап прессекретарят на руския президент Путин- Дмитрий Песков заяви пред BBC, че Русия има нужда от 100-процентна гаранция, че нито една страна не мисли за това Украйна да влезе в НАТО. По думите н Песков постепенното внедряване на НАТО в близост до границата на Русия буди безпокойство.