Папата канонизира шестима нови светци

Двама от тях са индийци, представители на Сиро-малабарската църква

23.11.2014 | 18:10 Редактор: Мариета Иванова
Папата канонизира шестима нови светци

Папа Франциск канонизира нови шестима светци, двама от които индийци, представители на Сиро-малабарската църква, която е една от 22-те източни католически църкви, предадоха световните  агенции.

Канонизирането стана по време на тържествена меса  на площад Свети Петър в присъствието на десетки хиляди поклонници, сред които 5000 дошли от Индия, съобщава БТА.

Канонизираните за светци индийци са Куриакозе Елиас Шавара (1805 - 1871 г.) и Еуфразия Елюватингал (1877 - 1952 г.). Те са били членове на древната Сиро-малабарска църква и са работили в южната част на Индия, в района на град Керала.

Шавара е основал първата мъжка католическа конгрегация в Индия и е съосновател на първата женска  католическа конгрегация в Индия, към която се е присъединила Еуфразия Елюватингал. Тя пък била от богато семейство, но се посветила на бога още на 9 години.

Двамата индийци бяха канонизирани за светци в знак на признателност за тяхната работа в полза на бедните и за това, че са постигнали сплотяване на индийската християнска общност.

Индийската католическа църква датира според вярванията от идването в южната част на Индия на Свети Тома, един от 12-те апостоли на Исус и наброява едва 2 процента от населението на Индия. В социален и образователен план обаче тя развива много
активна дейност.

Днес папата обяви за светци и италианците Амато Ронкани, един от първите последователи на францисканството през ХІІІ век, Никола да Лонгобарди, друг францисканец, живял през ХVІІ век, Джовани Антонио Фарина, известен в Италия през ХІХ век като епископа на бедните, заради това, че помагал за възпитанието на момичета от бедни семейства, и Лудовико да Казори, основател на организацията "Братя на милосърдието", която водела кампания за откупуването на поробени африкански деца.