Китай се нуждае от хиляда ядрени реактора за покриване на екоцелите до 2020

Необходимите промени в производството на електроенергия се оценяват на 2 трилиона долара

23.11.2014 | 11:06 Редактор: Мариета Иванова
Китай се нуждае от хиляда ядрени реактора за покриване на екоцелите до 2020

Китай не прави нищо в малки дози и заложените цели във връзка с битката с климатичните промени го потвърждава. За изпълнение на постигнатото преди седмица споразумение за намаляване на парниковите емисии към 2020 между президентите Си Дзинпин и Барак Обама Китай ще има нужда от около хиляда ядрени реактора, 500 хиляди вятърни турбини и 50 хиляди соларни ферми, отбелязва Bloomberg.

Сключеното споразумение изисква радикални екологични и икономически промени. Ангажиментът на Дзинпин за намаляване на въглеродните емисии към 2020 и осигуряването на 20-процентен дял на възобновяемите източници в производството електроенергия в страната се оценява на 2 трилиона долара, пише още Bloomberg.

Целта ще изисква Китай да произвежда или 67 пъти повече ядрена енергия в сравнение с очакваното към края на 2014, 30 пъти повече слънчева енергия или девет пъти повече вятърна. Това е почти, колкото производството на електроенергия от неизкопаемите горива на САЩ днес.  

„Китай е по средата на преходен период и това провокира революция в производството и потреблението на енергия, което до голяма степен ще зависи от новите източници,” коментира по-рано този месец заместник-директорът на отдела по нова и възобновяема енергия към Националната енергийна администрация  Лян Джъпън. – „Нашата околна среда изпитва натиск и ние трябва да развием чиста енергия”.

През последната година Китай вече се превърна в най-големия производител в света по вятърна и слънчева енергия. Китай все повече гледа към радикална промяна на начина, по който функционира икономиката й.

„Китай знае, че моделът на производство, постигнал много към настоящия момент, е изпълнил курса си и има нужда да бъде сменен. И за това се говори на високо ниво”, коментира Пол Жофе, старши адвокат по външна политика в базирания във Вашингтон Световен институт за ресурси.