Байдън призова за подновяване на диалога между турската и гръцка общности в Кипър

Американският вицепрезидент призова за намаляване на напрежението в Източното Средиземноморие

23.11.2014 | 16:31 Редактор: Мариета Иванова
Байдън призова за подновяване на диалога между турската и гръцка общности в Кипър

Американският вицепрезидент Джо Байдън изтъкна нуждата от намаляване на напрежението в Източното Средиземноморие и подновяване на диалога между турската и гръцката общност в Кипър  за обединяване на острова, съобщи БТА, позовавайки се на информационна агенция ТАСС.

Байдън заяви това след среща в събота с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, на която са били обсъдени и кипърският въпрос и споровете между Кипър и Турция във връзка с проучванията и разработката на петролните и газовите ресурси.
"Днес, при наличието на политическа воля, съществува възможност за постигане на решение /на кипърския проблем/, което  ще бъде за благото на целия остров и на региона. Сега вниманието трябва да се концентрира върху намаляване на напрежението и връщане на двете общности в Кипър на масата на преговорите", заяви американският вицепрезидент.

Той подчерта, че предвид значителния енергиен потенциал в Източното Средиземноморие двете кипърски общности ще имат голяма полза от обединяването и общия си път напред.

Последният кръг от преговорите по кипърския въпрос започна през февруари тази година с прякото съдействие на САЩ, но в началото на октомври кипърският президент Никос.

Анастасиадис замрази диалога с кипърските турци заради намерението на Турция да извършва проучвания за петрол и газ в изключителната икономическа зона на острова, оценено от него като намеса във вътрешните работи на Кипър.

Турция не признава Република Кипър, която е членка на ООН и Европейския съюз, и не е съгласна тя да разработва природните ресурси в шелфа на острова, смятайки, че това нарушава правата на кипърските турци.

Преди ден- на 22 ноември турският премиер Ахмет Давутоглу заяви в Истанбул, че Турция ще продължи проучванията в интерес на турската общност в Кипър, и то там, където работят и кипърските гърци, ако Република Кипър не се откаже от "едностранните си действия", целящи доставка на въглеводороди на световния пазар от свое име.

 Коментирайки изказването на Байдън, днес говорителят на кипърското правителство Никос Христодулис каза, че "намаляването на напрежението трябва да дойде от страната, която го е създала". Той подчерта, че Турция трябва да покаже на практика, че зачита суверенните права на Република Кипър, и да прекрати незаконните си действия в изключителната икономическа зона, без което продължаването на преговорите за обединение е невъзможно.