В очакване на историческото споразумение за ядрената програма на Иран

22.11.2014 | 12:14
В очакване на историческото споразумение за ядрената програма на Иран

В събота, 22 ноември в австрийската столица дипломатите на ЕС, САЩ, Великобритания, Германия, Русия, Китай и Франция преговарят с иранската делегация по ядрената програма на страната три дни преди изтичане на крайния срок.

Все още няма пробив след пет дни на активни преговори, въпреки усилията на американския държавен секретар Джон Кери и иранския външен министър Джавад Зариф, които активизираха срещите си до късно вечерта в петък.

Френският външен министър Лоран Фабиус призова Иран да „използва възможността“ за мир в ядрените преговори.

Джон Кери, който се включи на 20 ноември каза за АП, че не се преговаря за удължаване на крайния срок за намиране на решение.

Иран не се отказва от новия си реактор Арак.

Според говорителя на Белия дом остават сериозни различия.

Във Вашингтон Ерик Шулц каза:

„Надбягваме се с времето. Очевидно в понеделник изтича крайният срок и нашите хора работят усилено, за да го спазят.. Остават сериозни различия“, каза Шулц цитиран от АФП.

Темите на преговорите

Международната общност иска да намали възможността на Иран да разработва ядрено оръжие от материал, който сам добива.

Иран иска санкциите незабавно да се вдигнат.

Иран не успява да обясни опитите и друга дейност, свързана с ядрената програма и отказва достъп на инспектори до военния обект Парчин край Техеран

Преговорите се водят в силно охранявания дворец Кобург в центъра на Виена.

В събота Iran Daily изразява надежда за постигане на споразумение в преговорите по ядрената програма, съобщава IRNA.

Англоезичният вестник смята, че преговорите във Виена изискват и двете страни да направят компромис и че от това ще спечелят и двете страни.

Според РИА Новости на финалния кръг преговори се работи по разногласията по процедурата за вдигане на санкциите над Иран.

Споразумението би дало подем на иранската икономика, особено след вдигане на ембаргото над иранския петрол. Би отворило възможност за нормализиране на отношенията между Иран и Запада, позволявайки сътрудничество и в областта на регионалните кризи в Ирак и Сирия.