САЩ отделили почти 320 млн. долара в помощ за Украйна

118 млн. долара са във вид на оборудване и провеждане на обучения за украинските военни

22.11.2014 | 14:16 Редактор: Мариета Иванова
САЩ отделили почти 320 млн. долара в помощ за Украйна

Отделената помощ на САЩ за Украйна за тази година вече достига почти 320 млн. долара, съобщава украинската информационна агенция УНИАН, позовавайки се на информация на пресслужбата на Белия дом. Сумата е допълнение към кредита в размер на 1 млрд. долара от май 2014, става още ясно от съобщението.

„САЩ имат готовност да продължат да работят с нашите партньори, за да обезпечат достатъчно финансиране на Украйна, което да помогне за стабилизирането на икономиката и осъществяването на необходимите реформи,” посочват още от пресслужбата на Белия дом.

От УНИАН посочват още, че конкретно САЩ са отделили за Украйна над 118 млн. долара във вид на оборудване и провеждане на обучение за украинските военни като целта е да помогнат на Киев по-добре да контролира своите граници и да запази териториалната си цялост.

Тази помощ включва предоставяне на бронежителки, каски, превозни средства, термовизионни камери, тежки инженерни съоръжения, патрулни лодки, провизии, палатки и друга екипировка.

Наред с това, САЩ заделили средства за обезпечаване на вътрешните потребности на разселените лица в Украйна, както и за подкрепа за уязвимите групи в Луганск и Донецк.

УНИАН отбелязва още, че помощта от американското правителство е насочена още към подкрепа на антикорупционните инициативи на украинските власти, енергийната сигурност на Украйна, диверсификация на търговските потоци от страната и др.

Администрацията на американския президент поискала още 45 млр. долара от Конгреса в помощ на Украйна при обезпечаването на собствената си защита.