Преговорите между Гърция и Тройката пак в задънена улица

21.11.2014 | 17:47 Редактор: Мартина Ганчева
Преговорите между Гърция и Тройката пак в задънена улица

Размерът на бюджетния дефицит в Гърция стана причина за сериозен сблъсък в позициите на депутатите  и чуждестранните кредитори. В проекта за финансова рамка, който все още не е получил одобрението на тройката кредитори, Гърция запазва оптимистичните си макроикономически прогнози. След шест години на рецесия властите в Атина планират растеж от 2,9%, но със слабо намаляване на държавния дълг.

"Още веднъж ще кажа, че оценката и прогнозата на тройката за 2015 е различна от нашата. Ще постигнем излишък от 3 % от БВП. Това е цел, заложена в проектобюджета. Реалностите на днешния ден и на последните години потвърждават това, което планира правителството“, коментира от парламентарната трибуна заместник-финансовия министър Христос Стайкурас.

След четиричасов видеоконферентен разговор между ръководството на финансовото министерство и представителите на кредиторите обаче съгласие за фискалния дефицит за 2015-а така и не беше постигнато. Темата ще попадне във фокуса на внимание на Еврогрупата на 8 декември.

Под въпрос остава датата, на която тройката ще се завърне в Атина. Представителите на МВФ, ЕК и Световната банка настоява за промени в осигурителната система, за промяна на ДДС-то, както и за временно затваряне на някои копании. Според кредиторите обезщетенията, плащани на униформените служители, магистратите и други групи от населението, създават дефицит. Гръцкото правителство не е съгласно.

Ако не се разберат по един или друг начин, представителите на кредиторите няма да се върнат в Атина, коментира Ройтерс.