Надеждите за спасяване на затрупаните миньори в Турция избледняват

Спасителни екипи, включително водолази продължават сложната операция

30.10.2014 | 12:46 Редактор: Ирина Георгиева
Надеждите за спасяване на затрупаните миньори в Турция избледняват

Надеждите за 18-те миньори, които са блокирани в мина в Южна Турция, избледняват. Спасителни екипи, включително водолази продължават сложната операция. Все по-голяма е вероятността миньорите да са се удавили. Насъбрала се вода в мината стана причина стените на галериите да се срутят. При инцидента под земята е имало най-малко 34 души. 16 са спасени.

Властите коментират, че миньорите най-вероятно са блокирани в наводнена галерия на дълбочина над 300 метра. Шансовете им за оцеляване са минимални. Спасителните екипи се опитват да изпомпват водата от три участъка на мината, но към момента няма установен контакт с миньорите. Президентът на Турция Реджеп Тайп Ердоган и премиерът Ахмет Давутоглу посетиха мястото на трагедията в знак на солидарност с близките на миньорите. 

"От една страна ние се състезаваме с времето, от друга страна не можем да направим голям напредък  заради нивото на придошлата вода. Полагаме всички усилия. Работим ден и нощ, като се използва цялото оборудване, с което разполагаме." - заяви Ахмет Давутоглу


Премиерът Давутоглу изрази надежда, че миньорите могат да бъдат спасени, но не скри, че спасителите са изправени пред редица предизвикателства. 

Това е втората голяма трагедия в мина в Турция в рамките на шест месеца. През месец май в град Сома загинаха 301 миньори. Инцидентът повдигна много въпроси за безопасността на работниците.