Край на банковата тайна

Над 50 държави подписаха споразумение, което слага край на банковата тайна. България не е сред тях

30.10.2014 | 16:39 Редактор: Ирина Георгиева
Край на банковата тайна

Над 50 държави подписаха споразумение, което слага край на банковата тайна. България не е сред страните, подкрепили договорката.
Сред страните по споразумението са повечето държави от Европейския, както и традиционни "данъчни убежища" и офшорни зони като Лихтенщайн, Британските Вирджински острови и Кайманските острови. От септември 2017 г. те ще започнат автоматично да обменят данните, събрани от финансовите институции.

"Ще създадем повече прозрачност и повече справедливост за нашия глобализиран свят в 21-ви век. За справедлива международна данъчна конкуренция ние се нуждаем от единни международни стандарти. Всички страни, които подписаха споразумението, са поели ангажимента да въведат нов стандарт от 2007 г." - коментира Волфганг Шойбле, финансов министър на Германия.

Шойбле допълни, че договореното задължение е резултат от години усилия от страна на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие да улесни достъпа на данъчните служби до банкова информация.

Финансовият министър на Франция Мишел Сапен коментира, че споразумението от Берлин е "първата стъпка – преследване на данъчните измами на частни лица". Той добави, че следващата стъпка следва да са действия срещу укриването на данъци от фирми.