Конвоят от иракски бойци пристигна на турската граница

Само иракските и умерените сирийски бунтовнически сили биха могли да отстранят ИД от Кобане

30.10.2014 | 12:54 Редактор: Ирина Георгиева
Конвоят от иракски бойци пристигна на турската граница

Конвоят от иракски бойци пристигна на турската граница. Те се подготвят да преминат в Сирия, където ще се присъединят към атаките срещу бунтовниците от терористичната групировка ИД.

При засилени мерки за сигурност първите 150 иракски бойци пристигната в Турция. Те навлязоха на турска територия след като Анкара се съгласи миналата седмица през територията й да преминават иракските сили, за да участват в бойните действия в Кобане.

По-рано премиерът на югоизточната ни съседка Ахмет Давутоглу отхвърли твърденията, че страната не прави достатъчно, за да сложи край на нападението на джихадистите. Той акцентира, че въздушните удари сами по себе си не биха били достатъчни.

Само иракските и умерените сирийски бунтовнически сили биха могли да отстранят ИД от Кобане, тъй като западните държави не са готови да изпратят сухопътни войски.

Седмици наред въздушните удари на международната коалиция, водена от Вашингтон доведоха до смъртта на стотици ислямисти. Кюрдските сили и международната общност се надяват, че включването на иракските сили в операцията ще доведе до обрат.