Газови преговори

Всички принципни положение в тристранния протокол между Русия, Украйна и ЕС са съгласувани

30.10.2014 | 08:11 Редактор: Ирина Георгиева
Газови преговори

Всички принципни положение в тристранния протокол между Русия, Украйна и ЕС са съгласувани. Това заяви председателят на управителния съвет на Газпром Алексей Милер. По думите му принципно е съгласуван и допълнение към договора, което е от технически характер, между Нафтогаз и Газпром. Несъгласуван остава протоколът между Украйна и ЕК, включващ финансовите гаранции за плащането на доставките на руски газ, без което няма да бъдат подписани и останалите документи.

Преговорите ще продължат на 30 октомври вечерта. Преди срещата представителят на Русия в ЕС Владимир Чижов коментира, че е наивно да се очаква от Газпром да доставя синьо гориво в Украйна без авансово плащане.

На предишната тристранна среща на 21 октомври страните се разбраха Киев да плати до края на годината 3,1 милиарда за предишните доставки. ЕС гарантира само 1 милиард и не е ясно откъде ще бъдат взети останалите пари, отбелязва Reuters. По време на предишните преговори, руският енергиен министър Александър Новак заяви, че Москва все още търси уверение за това как Киев ще намери средства, за да плати за своята енергия. Новак отбеляза, че оказването на външна помощ за Украйна е от ключово значение и изрази надежда, че финансови институции като Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, ще окажат помощ за Украйна.