Броят на милиардерите в света е нараснал близо два пъти

Свръхбогатите хора обаче не живеят само в богатите държави

30.10.2014 | 08:35 Редактор: Ирина Георгиева
Броят на милиардерите в света е нараснал близо два пъти

Броят на милиардерите в света е нараснал близо два пъти на фона на глобалната финансова криза. Това се казва в новия доклад на благотворителната организация Оксфам. Анализатори коментират, че редиците на свръхбогатите хора са набъбнали и сега те наброяват 1645 души.

Организация Оксфам заяви, че стартира кампания, насочена към преодоляване на нарастващото неравeнство в света. В момента седем от всеки десет души живеят в държави, където пропастта между бедни и богати е по-голяма, отколкото преди 30 години. В началото на годината Оксфам изчисли, че най-богатите 85 души на планетата притежават толкова, колкото най-бедната половина от човечеството.

Свръхбогатите хора обаче не живеят само в богатите държави. Например в Субсахарска Африка има 16 милиардери заедно с 358-те милиона души, които живеят в крайна бедност. Експертите твърдят, че 1,5 на сто от данък върху богатството на милиардерите в света, би могъл да спаси 23 милиона в най-бедните 49 държави, като осигури достъп до училище на всяко дете и здравни услуги.