Порошенко предлага Украйна да ограничи газовите доставки от 2018 г.

Нито една страна да не може да доставя над 30% от годишното потребление на страната

29.10.2014 | 16:31 Редактор: Ирина Георгиева
Порошенко предлага Украйна да ограничи газовите доставки от 2018 г.

Ограничаване на газовите доставки за Украйна от 2018 г., така че нито една страна да не може да доставя над 30% от годишното потребление на страната. Това предложение направи партията на украинския президент Петро Порошенко в проект за коалиционно споразумение за съставяне на правителство. Документът бе изпратен до партията на премиера Арсений Яценюк „Народен фронт“ и формацията на кмета на Лвов - Андрий Садовий „Самопомощ“.

В проекта за коалиция президентът Петро Порошенко предлага от 1 май 2015 г. цените на природния газ на едро да са различни за домакинствата, топлофикационните дружества и търговските потребители. В документа се отбелязва, че крайната цена на дребно за домакинствата ще намалява поетапно до достигане на икономическите равнища в съответствие с поетите ангажименти от МВФ. 

На свой ред обаче премиерът на Украйна Арсений Яценюк отхвърли коалиционното споразумение. Той заяви, че ще предложи свой вариант на документа, предвиждащ 36 закона до края на текущата година, както и изпълнението на плана за асоцииране на Украйна с ЕС. 

Яценюк нарече Блока на Порошенко стратегически партньор при формирането на коалиция, която ще носи името Европейска Украйна. Той обеща по време на новото управление да има повече прозрачност по по европейски модел.

"Няма да има повече частни разговори и срещи на министри при закрити врата. Затова всеки кандидат от някои политически партии ще премине през процедура по изслушване пред коалицията, което ще се излъчва на живо. Точно така, както бяха излъчени назначенията на комисарите в ЕК." - заяви Арсений Яценюк, премиер на Украйна. 

Междувременно президентът Петро Порошенко нарече предстоящия на 2 ноемвври вот в самопровъзгласилите Донецка и Луганска народна република псевдо избори. 

"Справедливо общество може да бъде изградено само там, където има върховенство на закона, когато са налице честни избори, а не „псевдо-избори“. Терористите и бандитите планират така да задържат окупираните от тях територии." - коментира Петро Порошенко.

Украинският президент призова международната общност да не признава резултатите от гласуването и определи предстоящия вот като фарс.