Папа Франциск призна съществуването еволюцията и Големия взрив

Големият взрив, който днес е смятан за началото и произхода на света, не противоречи на творческата намеса на Бог

29.10.2014 | 07:34 Редактор: Ирина Георгиева
Папа Франциск призна съществуването еволюцията и Големия взрив

Теориите за еволюцията и за Големия взрив са истина и Бог не е магьосник с магическа пръчка. Това заяви папа Франциск пред Папската академия на науките. Главата на Римокатолическата църква каза, че двете теории не са само, че са съвместими със съществуването на Бог-творец, а го и изискват.

Когато четем за създаването на света в Битие, рискуваме да останем с впечатлението, че Бог е магьосник с магическа пръчка, която е способна на всичко. Но това не е така. Той е създал човеци и ги е оставил да се развиват според вътрешните закони, които е дал на всеки, за да достигнат върха на своя потенциал, подчерта папа Франциск.

"Началото на света не е дело на хаоса, който води началото си от нещо друго, но то произтича от пряко от висш принцип, който е създаден от любовта. Големият взрив, който днес е смятан за началото и произхода на света, не противоречи на творческата намеса на Бог. Точтно обратното – той го изисква. Еволюцията в природата не е в противоречие с идеята за божественото създаване, защото еволюцията изисква създаването на същества, които да се развиват." - смята папа Франциск.

От столетия насам католическата църква отрича научните теории, даващи обяснение за природните явления. Коментарът на папа Франциск обаче се доближава до мнението на папа Пий XII, който открехва вратата за приемането на еволюцията и активно защитата теорията за Големия взрив.

Редица учени коментираха позицията на папа Франциск, като я определиха като голяма стъпка напред за Църквата. Други обаче твърдят, че причината за това изявление е в опита на папата да намали напрежението при спорове по темата.