Строителна компания финансира президентската кампания в Бразилия

Компанията е дарила на двамата кандидати – Дилма Русеф и нейният опонент Аесио Невес общо 3,3 милиона долара

25.10.2014 | 11:51 Редактор: Ирина Георгиева
Строителна компания финансира президентската кампания в Бразилия

Голяма строителна компания финансира президентската кампания в Бразилия. Компанията е дарила на двамата кандидати – Дилма Русеф и нейният опонент Аесио Невес общо 3,3 милиона долара. Идеята е който и кандидат да спечели изборите да продължи да инвестира в инфраструктура.

Спечелването на домакинството за летните Олимпийски игри през 2016 беше нещо, което накара всички бразилци да ликуват, съобщават от Bloomberg. Но спечелването на обществените поръчки за строителство на съоръженията се оказва печелившо само за малка част от бразилски компании.

Вижте интервюто между колегите от Bloomberg, Маурисио Круз Лопес и Едуардо Маркес.

"Започваме много сложна фаза." - заяви Маурисио

Маурисио Круз Лопес отговаря за огромното ново Олимпийско село, наречено Илхапура /Ilha Pura/. Много ли е голямо напрежението? - обясняват от Bloomberg

"Да, голямо напрежение. Компанията ни е специалист в работа под напрежение." - подчерта Маурисио.

Тази компания, на име Odebrecht е най-големият строител в Латинска Америка. Партнира си с местни предприемачи, за да финансира строителството на седемте огромни жилищни блокове. Днес на обекта има 7 хиляди работници. На Олимпиадата ще дойдат 18 хиляди спортисти. Шест месеца след това Odebrecht смята да продаде тези 3500 апартаменти на богати семейства от Рио по 800 хиляди долара всеки.

"Много хора купуват такива апартаменти. Затова успяхме да реализираме частната инвестиция." - заяви Маурисио.

Но частната Odebrecht често разчита на публични средства, за да строи обектите. Всичко - от пристанища до пътища, петролни платформи и спортни съоръжения. Откриването на Олимпиадата в Рио де Жанейро ще стане тук, на стадион Маракана зад мен, който струваше около половин милиард долара да се ремонтира за тазгодишната Световна купа. Голяма част от тези пари отидоха в Odebrecht, същия контрактор. Но за компания, която генерира около 40 млрд долара годишен приход, тези престижни проекти са повече позитивен пиар, отколкото печалба. В града компанията оглавява съвместно дружество, което строи новата, четвърта линия на метрото. Точно такива сложни поръчки с първоначално държавно финансиране от 2 млрд долара, което се увеличи на 3,5 млрд долара по време на работа, подкрепят печалбите на Odebrecht. Колко са важни държавните поръчки в строителството на инфраструктура? - питат от Bloomberg.

"Много са важни! Те строят за държавата. За различни нива." - подчерта Едуардо Маркес, университет Сао Паоло.

За фирми като Odebrecht бразилската държава е много ценен клиент. И следователно отчисленията за финансиране на правителствените кампании - ценно средство за правене на бизнес. Проучване от 2013 откри, че за всеки бразилски реал, който строителната фирма е вложила в парламентарните избори, е спечелила 39 реала правителствени поръчки, когато кандидатите от управляващата партия, които са подкрепили спечелиха. През изборния цикъл от 2010 размерът на финансиране на кампанията от страна на Odebrecht стигна 1,5 млн долара. Според последните данни от президентските избори през 2014, които се бавят вече почти 7 седмици, Odebrecht и неговите дъщерни дружества са дарили на двамата кандидати общо 3,3 млн долара.

"Който и кандидат да спечели изборите ще трябва да продължи да инвестира в инфраструктура. Играта със строителните компании остава същата." - заяви Едуардо. 

Растящите публични разходи за стадиони за Световното предизвика масови протести през 2013, преди икономиката да тръгне към рецесия.

След като икономическият ръст едва ли ще се ускори и засили скоро в Бразилия, изборите този уикенд, победителят в балотажа тази седмица може да поръча повече частно финансирани проекти като Ilha Pura с надежда да набере повече популярност.