Потвърдиха смъртта на първия пациент, заразен с ебола в Мали

Това е двегодишно момиченце

25.10.2014 | 12:37 Редактор: Ирина Георгиева
Потвърдиха смъртта на първия пациент, заразен с ебола в Мали

Властите в Мали потвърдиха смъртта на първия заразен със смъртоносния вирус. Това е двегодишно момиченце. Властите поставиха под карантина над 40 души, които са били в контакт с нея. СЗО оцени риска от разпространение на вируса в Мали като извънредно висок. Американските щати Ню Йорк и Ню Джърси пък въведоха задължителна 3-седмична карантина за всички лекари и други лица, контактували със заразени в Западна Африка.

СЗО предупреди, че много хора в Мали са потенциално изложени на заразата от ебола. Починалото момиченце се е заразило след посещение с родителите си в съседна Гвинея. В страната, която стана шестата в Западна Африка с потвърдени случаи на заразени с ебола, вече са пристигнали екипи от експерти. 

"Дойдох, за да помогна на Мали в борбата й срещу ебола. Важно е да се окаже подкрепа, нещата бързо да бъдат взети под контрол бързо, както и да се засили превенцията." - коментира лекар към СЗО.

Специалисти в болница в столицата Бамако правят симулации как да се подхожда към пациент, болен от ебола. Самолет на ООН пък достави един тон медицински материали за оборудване и защита на медицинския персонал.

Експертите коментират, че в лечебните заведения в Западна Африка има недостиг на легла. За тази цел американската армия скоро ще започне изграждането на лечебни звена. Военните са амбицирани в своята мисия и не се страхуват за живота си. В Сиера Леоне пък процентът на заетост на леглата е 70-75 на сто. 

Досега смъртоносният вирус е отнел живота на близо 5000 души, а над 8000 се смята, че са заразените.