Лавров: Санкциите в икономиката и на търговията не помагат на сътрудничеството

25.10.2014 | 17:42 Редактор: Ирина Георгиева
Лавров: Санкциите в икономиката и на търговията не помагат на сътрудничеството

Санкциите, които се налагат в областта на икономиката и на търговията, не помагат на сътрудничеството, предупреди руският министър на външните работи Сергей Лавров, предаде ТАСС, цитирано от БТА. Лавров направи това по време на пресконференция в норвежкия град Хиркенес. Там той участва в церемониите по повод 70-годишнината от освобождаването от Червената армия на северните норвежки територии от нацистка Германия.

Лавров изрази надежда, че по въпроса за санкциите ще надделеят здравият разум и собствените национални интереси на всяка страна, а не нарежданията отвън.

Норвежкият външен министър Бьорге Бренде допълни, че по този въпрос между Русия и Норвегия има съгласие.

Лавров добави, че в Москва разбират, че Норвегия се е присъединила към антируските санкции след външен натиск.

"В нашите отношения с Норвегия има известно напрежение във връзка с това, че (тя) се присъедини към едностранните  ограничителни мерки спрямо Русия", призна Лавров.

"Ние обаче разбираме, че Норвегия се присъедини по причини, които са извън пределите на страната", добави той.

Лавров подчерта, че 70 години след освобождаването на Северна Норвегия от фашистките окупатори е необходимо да не се допусне появата на нови радикални и неонацистки тенденции в цяла Европа.

Руският външен министър посочи, че на 25 октомври е разговарял с норвежкия си колега относно украинския конфликт. Той припомни, че вчера руският президент Владимир Путин е представил подробно руската позиция относно украинската криза.

Лавров добави, че Русия подкрепя последователното изпълнение на Минските споразумения за излизане от украинската криза. Той определи договореностите, постигнати в беларуската столица през септември, като много важни, защото за първи път киевските власти и техните опоненти от Югоизточна Украйна предприеха конкретни стъпки за намаляване на напрежението в страната със съдействието на Русия и на ОССЕ.

На пресконференцията говори и премиерката на Норвегия Ерна Сулберг. Тя подчерта, че запазването на мира и на справедливостта в Европа е най-добрият начин за почитане на паметта на онези, които са паднали в битката с нацистите по време на Втората световна война.