Шефовете на летище Внуково подадоха оставка

По-рано са били задържани четирима служители на летището

23.10.2014 | 12:05 Редактор: Ирина Георгиева
Шефовете на летище Внуково подадоха оставка

Генералният директор на московското летище Внуково Андрей Дяков и заместникът му Сергей Солнцев подадоха оставки на фона на продължаващото разследване на самолетната катастрофа, при която загина изпълнителният директор на една от най-големите в света петролни компании Total. По-рано са били задържани четирима служители на летището, съобщи руската разследваща служба.

Освен основното ръководство, работа е преустановил и водещ инженер по поддръжката на летище Внуково. По-рано руските власти са задържали четирима служители във връзка с разследването на трагичния инцидент. Това са ръководителят на чистачите на писти, отговорникът за контрола на полетите, организаторът на въздушното летене, който е контролирал излитането на самолета на Total и неговият ръководител, който го е наблюдавал.

В изявление на разследващата комисия се казва, че служителите не са спазили нормите за безопасност на полетите и работата на земята, което е довело до трагедията.

Междувременно експертите продължават да разследват случая с катастрофата. Фрагменти от въздухоплавателното средство са обект на изследване. Метеорологичните условия в момента на инцидента също се оценяват. Специална комисия с участието на френски експерти работи по случая.

Тиражират се две основни причини, а именно небрежност и действията на шофьора на снегорина Владимир Мартиненко. Адвокатът му отрече да е бил пиян, тъй като Мартиненко страда от сърдечно заболяване и му е забранена употребата на алкохол. На свой ред Мартинеко пък заяви, че е изгубил ориентир и е излязъл на пистата случайно. Вече е започнало декодирането на черните кутии, но ще отнеме време, коментират експертите.

Внуково е най-малкото от трите летища, които обслужват рускта столица Москва. То е открито през втората световна война като военна база, но е претърпяло сериозна модернизация през последните години. Летището е обслужило повече от 12 милиона пътници през миналата година. Според международната асоциация за въздушен транспорт Русия и други републики от бившия Съветски съюз дават едни от най-слабите резултати по отношение на въздушната безопасност в света.