Дилма Русеф е фаворит преди втория тур на президентските избори в Бразилия

Готовност да гласуват за нея изразяват 52% от анкетираните

23.10.2014 | 00:00 Редактор: Ирина Георгиева
Дилма Русеф е фаворит преди втория тур на президентските избори в Бразилия

Икономическият оптимизъм и страхът от ограничаване на социалните програми в Бразилия генерират малка преднина за Дилма Русеф, няколко дни преди втория тур на президентските избори. На 26 октомври тя се изправя на балотаж срещу дясноцентриста Аесио Невис, чийто пробизнес послания срещат все по-малко разбиране от гласоподавателите.

В последните дни Дилма Русеф за пръв път изпревари своя опонент по обществена подкрепа, според социолозите. Готовност да гласуват за нея изразяват 52% от анкетираните. Причината за обрата, според анализаторите е, че Русеф умело е съсредоточила кампанията си върху социалните програми, посочвайки, че Невис би водил политики, в услуга на елита.

"Цялото правителство през последните години беше за това да се търсят резултати в една приоритетна област – подобряване на живота на хората. Когато стоя пред вас, вие перфектно знаете, колко беше трудно, колко страдахте и колко се борехте за по-добър живот. А миналото също се борехте, но нямаше такъв резултат, какъвто има сега. Това е ваша победа." - заяви Русеф.

Аесио Невис обещава да запази поетия път за социални програми, но планът му включва съкращаване на разходите на правителството и оптимизиране на индустрията. Целта му е възстановяване на инвеститорското доверие.

"Дори днес има много медии, вестници и телевизии, които говорят, че ние ще ограничим социалните програми. Говорят за приватизация на държавни банки – нещо, което нямаме никакви намерения да правим! Опонентите ни знаят добре това, но за тях няма граници в политическата манипулация." - коментира Невис.

Доверието към Невис пада и заради историческата водна криза в Сао Пауло, където неговата Партия на бразилската  социалдемокрация е отговорна за мениджмънта на водоснабдяването. Обвиненията към него са, че не прави нищо, за да се инвестира в инфраструктура и канализация.