Модният дизайнер Оскар де ла Рента почина на 82 години

Според New York Times причината за смъртта му е усложнение, причинено от рак

21.10.2014 | 14:59 Редактор: Ирина Георгиева
Модният дизайнер Оскар де ла Рента почина на 82 години

Известният моден дизайнер Оскар де ла Рента почина на 82 годиин. Неговите модели бяха търсени както от съпругите на американските президенти, така и от редица звезди в Холивуд. Доминиканският стилист е починал в дома си в град Кент, щата Кънектикът. Според New York Times причината за смъртта му е усложнение, причинено от рак.

Оскар де ла Рента е роден през 1932 г. в заможно семейство в доминиканската столица Санто Доминго. Той заминава за Испания да учи изкуство, но скоро е привлечен от модата и започва да работи заедно с испанския дизайнер Кристобал Баленсиага.

Името му става известно през 60-те години, когато започва да облича Жаклин Кенеди, а през 1965 г. основава своя компания в Ню Йорк.

Дизайнерът остава в историята като един от създателите на класически стилове в индустрията, характерни с елегантната женственост на дълги поли, тесни талии и десени с флорални мотиви.

Оскар де ла Рента е проектирал дрехи за цяла плеяда знаменитости, сред които Нанси Рейгън, Хилари Клинтън, Одри Хепбърн, Никол Кидман и Пенелопе Круз. Последното му творение беше сватбената рокля на Амал Клуни за венчавката й във Венеция миналия месец с американския актьор Джордж Клуни.