Какво означава за Total смъртта на Маржори: Каролин Конан

21.10.2014 | 10:35
Какво означава за Total смъртта на Маржори: Каролин Конан

Коментар на Каролин Конан от парижкото бюро на Bloomberg на последиците за Total от смъртта на директора на компанията Кристоф дьо Маржори в самолетна катастрофа на летище Внуково в Москва на 20 октомври 2014 и потенциалните му наследници начело на компанията.

Конан говори с Анна Едуардс от студиото на Bloomberg в Лондон.


Още по темата

Каролин, Кристоф дьо Маржори сигурно често е летял до Москва, нали?

Да, той често пътуваше до Русия, въпреки конфликта в Украйна и въпреки руските санкции. Той гледаше на Русия като на партньор. Беше един от малкото директори на международни компании, които участваха във форума в Санкт Петербург преди няколко месеца.

Според някои съобщения в медиите той е бил вчера в Горки. Бил е включен в списъка на присъстващите на форума на руското правителство за чуждестранни инвестиции.

Така че виждаше Русия като партньор, като страна, която може да осигури 10% от портфолиото на Total до 2020.

Кристоф дьо Маржори вече каза това през юни, когато го интервюирах за последен път:

"Предпочитаме да мислим, че ако продължаваме да развиваме бизнес отношенията ни, това ще бъде добре за по-доброто разбирателство между страните.

Отнема толкова много часове, толкова дълго време, за да се развият тези отношения, че да ги унищожим само защото има нещо, което се надявам да е краткосрочно силно недоразумение - да го кажем по-дипломатично, не бива да спираме всички отношения".

 

По-рано тази година президентът на Total Кристоф дьо Маржори договори сделка с Лукойл за проучване на газ в Сибир. Той каза през юли, че руските санкции няма да спрат Total да работи по мащабния проект Ямал за газ в Сибир.

Той каза, че в момента Европа не може да живее без руски газ.

Още по темата

Той беше много високопоставен човек, нали - на френската делова сцена и в петролната индустрия.

Да, често го наричаха "Човекът с големия мустак". Той беше много харизматичен, имаше прекрасно чувство за хумор. Често на петролни конференции си говореше с други директори, с журналисти за геополитика. Много обичаше работата си, много обичаше геополитическите теми.

Почина на 63г. Работеше от 40г. в Total, започвайки от отдел Финанси до разширяването на операциите на компанията в Русия и Канада.

 

Сигурно е рано да се каже, но какво означава това за компанията? Знае ли се кой ще го смени на поста?

Той беше на 63г. Вече имаше разговори по въпроса за неговия наследник.

Преди няколко месеца той каза, че компанията ще търси някой от групата, а не за външен човек.

Потенциалните имена включват Ив-Луи Дарикариер, президент на Upstream, или Патрик Руан, който се занимаваше с рафинериите в Европа или дори Филип Боасо, директорът на новото енергийно подразделение.

Но преходът след тази трагедия ще бъде труден.