12 страни от Латинска Америка и Карибите готвят общ план за борба с еболата

На 29 и 30 октомври в Хавана ще бъде организирана техническа среща на здравни експерти

21.10.2014 | 09:30 Редактор: Ирина Георгиева
12 страни от Латинска Америка и Карибите готвят общ план за борба с еболата

Среща на лидерите на страните от Южна Америка и Карибите за борба с вируса ебола. На среща в Хавана президентите и министрите на 12 страни от Латинска Америка и Карибите са постигнали споразумение за изготвянето на „план за действие” в рамките на борбата срещу възможното появяване на смъртоносния вирус в региона.

В кубинската столица Хавана 12-те лидери се договориха планът за действие да е готов до 5 ноември, след което да започне незабавното му прилагане. За изготвянето на механизма на 29 и 30 октомври в Хавана ще бъде организирана техническа среща на здравни експерти.

"Постигнахме съгласие да координираме усилията за предотвратяване епидемията от ебола, включително бърза доставка и размяна на помощи между страните ни, както и обмен на здравни работници и съответните необходими консумативи. Ще бъдат създадени национални механизми за диагностициране и бързо изолиране на случаите на заразени, като се има предвид симптомите на заболяването." - заяви президентът на Венецуела Николас Мадуро.

Срещата на латиноамериканските лидери идва след като вчера в Брюксел външните министри на ЕС изразиха загриженост за разпространяващата се зарази и поискаха още 1 милиард евро до края на седмицата като помощ за борба със смъртоносни вирус в Западна Африка. Досега събраните средства за борба с ебола за ЕС възлизат на около 500 милиона евро, като от тях 160 милиона са от Великобритания, а около 100 милиона - от Германия. Холандия също обеща да изпрати помощ за Западна Африка, възлизаща на сума, подобна на дадената от Великобритания. Министрите на ЕС взеха решение да бъде назначен координатор по ебола за ЕС, по подобие на САЩ.