Външните министри на ЕС обсъждат в Люксембург проблемите с ебола и с групировката ИД

20.10.2014 | 15:54 Редактор: Ирина Георгиева

Външните министри на ЕС обсъждат в Люксембург проблемите с ебола и с групировката ИД. Кризата в Украйна също попада във фокуса на тяхното внимание, но не се очаква да бъдат взети решения за частична или пълна отмяна на санкциите срещу Русия. Това ще се случи в последните дни на октомври, уточни върховният представител по външната политика на Общността Катрин Аштън. Заседанието на дипломатите ще продължи до късните часове на 20 октомври.

"Имаме пълен дневен ред днес. Близкият изток. Борбата срещу ИД, възстановяването на мира в Близкия изток. Ще обсъдим и въпросът с Украйна и Русия, не само за да обобщим срещата в Милано, но ще се фокусираме върху новините за постигане на успешно споразумение по газовия спор." - коментира Франк-Валтер Щайнмайер – външен министър на Германия.

"За отпускане на пари за Украйна, но трябва да има някакви гаранции как тези пари ще бъдат използвани. Искаме да получи гаранции, че ще бъдат осъществени реформи в Украйна, че нещо ще се промени." - допълни Любомир Заоралек – външен министър на Чехия.

"Трябва да помогнем на украинците да преодолеят кризата с газовите доставки тази зима. Ще обсъдим как най-добре можем да им помогнем. Трябва да им помогнем." - отбеляза Филип Хамънд – външен министър на Великобритания.

"Надявам се, че кюрдите и турците могат да се обединят с нас в борбата срещу ИД. Имаме интерес това да се случи." - подчерта Мартин Лидегаард – външен министър на Дания.