Русия готви забрана за купуване на вносна техника от държавните компании

Ограничението се отнася за всички фирми с повече от 50% държавно участие

20.10.2014 | 16:43 Редактор: Ирина Георгиева
Русия готви забрана за купуване на вносна техника от държавните компании

Руските власти подготвят пълна забрана за държавните компании за купуването на вносна моторизирана техника, продукция на металургията и тежката промишленост, съобщава вестник "Коммерсант". Ограничението се отнася за всички фирми с повече от 50% държавно участие. Забраната е регламентирана от директива на руското министерство на промишлеността и търговията и ще важи за купуването на вносни продукти, с изключение на тези, които нямат аналог в Русия.

Очаква се новата мярка да влезе в сила до края на годината, а нейни автори са вицепремиерът Игор Шувалов и Федералната служба за управление на държавна собственост.

Контролът по спазването на новата мярка ще се осъществя чрез съветите на директорите на фирмите с държавно участие, като ще бъдат внесени изменения и в правилата за купуване на техника от предприятията.

Новото законодателство предизвика противоположни реакции от страна на експертите. Част от наблюдателите смятат, че металургията и сходните с нея индустрии няма да пострадат значително, тъй като държавните фирми рядко купуват западни марки.

От руското представителство на Mercedes-Benz коментират, че държавните фирми генерират не повече от 1% от общите им продажби. Забраната може да се окаже проблемна за други компании. Представители на "Транснефт" коментираха, че при разработването на петролните полета в Якутия и северните области се нуждаят от качествените камиони, които да издържат на условията. В работата си фирмата е принудена да ползва западни марки, тъй като "качеството на "Камаз" от година на година се влошава".