Напрежението в Хонконг не стихва

Продемократичните активисти категорично отрекоха, че външни сили са участвали в протестите

20.10.2014 | 16:55 Редактор: Ирина Георгиева
Напрежението в Хонконг не стихва

Продемократичните активисти категорично отрекоха твърдението на лидера на мегаполиса Лян Чунин, че външни сили са участвали в протестите. Подобни обвинения за намеса и организация съпътстват протестите още от самото им начало. Държавните медии в Китай обвиниха Запада и призоваха да бъдат оставени властите да решават проблемите в страната.

В интервю за местна медия лидерът на Хонконг коментира, че протестите не са само вътрешно движение. По думите му демонстрациите са излезли извън контрол, а това е основна причина за безпокойство. Активистите на свой ред отхвърлиха коментарите на лидера Лян Чунин и ги определиха като безотговорни и без липса на конкретни доказателства.

„Тази акция е изцяло организирана от гражданите на Хонконг, тези които се грижат за мегаполиса и които взеха решение да тръгнат срещу режима“, коментират активистите, съобщава BBC. Демонстрантите призовават властите да говорят с хората. Десетки хиляди излязоха по улиците на азиатския финансов център и буквално го парализираха през последните три седмици. Масовите протести доведоха до сблъсъци с органите на реда, при което имаше ранени и арестувани.

Причина за недоволството им стана настояването през 2017 г. Хонконг да може да избере свободно следващия си лидер, вместо да получи кандидати, минали през предварително одобрение от страна на Пекин. Властите в Хонконг и протестиращите са се договорили да седнат на масата за преговори на 21 октомври, а дискусиите им ще се изъчват на живо по местните медии.