Турция реши да се включи в борбата с джихадистите

01.10.2014 | 21:00
Турция реши да се включи в борбата с джихадистите

Турското  правителство ще поиска мандат от парламента за изпращане на войски в Ирак и Сирия срещу джихадистите, отваряйки военните си бази за чуждестранни военни части.

Предложението бе внесено от правителството в парламента.

То се основава на Член 92 от Конституцията на Турция, изискващо парламентарен мандат за изпращане на военни части в друга страна или разполагане на чуждестранни войски на турска територия.

В момента турските военни части имат разрешението на парламента да действат от другата страна на границата с Ирак в защита на Турция от ПКК.

Второ разрешение позволи трансгранична отбрана срещу силите на сирийския президент Башар Ал Асад.

„Кабинетът реши да поиска разрешение от парламента да изпрати турски въоръжени сили, при нужда, в чужди страни за трансгранични операции и интервенции и да позиционира чуждестранни военни в Турция за същите цели“, се казва в решението.

„Терористичните елементи на незаконната кюрдска работническа партия, ПКК, все още съществуват в Северен Ирак. От друга страна, значителното увеличение на броя на други терористични елементи в Сирия и заплахата, която представляват те в Ирак също е тревожна“, се казва в решението, визирайки Ислямска държава в Ирак и Леванта.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова политическите партии да подкрепят решението на правителството. Той каза, че Турция „не може да си позволи лукса да приеме нерешителна позиция по регионални въпроси.

„Немислимо е за нас да сме индиферентни, колебливи и нерешителни за действията, които трябва да предприемем когато в региона стават такива кризи.

Всички наши мюсюлмански братя, араби, кюрди, тюркмени от тази страна на границата и нашите близки от другата страна са сериозно засегнати от тези кризи“, каза Ердоган.

Сравнявайки това, което определи като „стара Турция“ с „нова Турция“, Ердоган посочи, че „новата политика“ е неизбежна в „нова Турция“.