На 2 октомври е изслушването на българския еврокомисар Кристалина Георгиева

В него ще участват над 70 евродепутати от три комисии

02.10.2014 | 08:05 Редактор: Ирина Георгиева
На 2 октомври е изслушването на българския еврокомисар Кристалина Георгиева

На 2 октомври е изслушването на българския еврокомисар Кристалина Георгиева. В него ще участват над 70 евродепутати от три комисии – по Бюджет, Бюджетен контрол и Правни въпроси. Широкото участие в дискусията се дължи на важността на ресора на Георгиева в новия състав на Комисията – Бюджет и Човешки ресурси. Изслушването е с начален час 14:30 българско време.

Всеки един от новите еврокомисари имаше срок до началото на тази седмица да внесе в писмен вид отговори на предварително подготвените от евродепутатите запитвания. Очаквано, най-много въпроси към Георгиева касаят управлението на многогодишната финансова рамка за ЕС за периода 2014-2020. Планът на практика е пътна карта, която чертае приоритетите в политическата програма на съюза, като най-важната част от него са мерките за рестартиране на закъсалите европейски икономики.

Специалисти и наблюдатели от Брюксел коментират, че не се очакват спънки или неудобни въпроси към Кристалина Георгиева по време на изслушването. „Юроактив“ коментира, че благодарение на добрата си работа през последните години като комисар по реакциите при кризи българският представител в комисията е успял да утвърди ресора като една от най-сериозните международни позиции, с което си спечели уважение сред колеги и политически опоненти. Приносът й за това беше посочен и от кандидата за неин приемник, Христосос Стилянидис, чието изслушване във вторник беше оценено като голям успех.

Интересно изслушване предстои днес и на бъдещият еврокомисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчната политика и митническия съюз – Пиер Московиси.