Япония преустанови издирвателните операции след изригването на вулкана Онтаке

Японските власти заявяват, че съществува реална опасност за спасителите

30.09.2014 | 15:48 Редактор: Ирина Георгиева
Япония преустанови издирвателните операции след изригването на вулкана Онтаке

Издирвателните операции на жертвите от изригналия вулкан Онтаке се прекратяват. Японските власти заявяват, че съществува реална опасност за спасителите. Смята се, че по склоновете на планината се намират телата на около 24 души.

Около 800 военни и спасители се подготвиха да участват в издирвателната операция на планината Онтаке. Тя, обаче няма да се състои, тъй като вулканът се е активизирал, а от кратера му е започнал да излиза дим. Очакваше се спасителите да се предвижат до билото на планината пеша и чрез хеликоптери, но към момента операцията се отлага за неопределено време.

"Преди, когато отивахме към планината не усещахме някакъв особен мирис. Но днес, когато приближихме веднага разбрахме, че се случва нещо, тъй като започвахме да се задушаваме и не можехме да дишаме нормално." - заяви един от пожарникарите.

Онтаке е само един от общо 110 активни вулкана, разпръснати из цялата сеизмично активна територия на Япония. Близостта на планината до столицата Токио е допълнителен източник на притеснение, особено като се има предвид, че тя е в списъка с вулканите, които може да изригнат през следващите 100 години.