Тройката се завръща в Гърция за нов кръг преговори

Те ще преценят дали да й отпуснат последния транш от спасителния заем

30.09.2014 | 08:48 Редактор: Ирина Георгиева
Тройката се завръща в Гърция за нов кръг преговори

Представители на тройката пристигат в Гърция, за да направят оценка на икономическото развитие на страната и да преценят дали да й отпуснат последния транш от спасителния заем. Не е изключено да бъдат обсъдени данъчните облекчения, предвидени от правителството, но международните експерти няма да допуснат никакво изключение от финансовите цели за южната ни съседка. Посещението на тройката идва на фона на политическо напрежение и спекулации за провеждане на предсрочни избори.

Под лупа ще бъдат наблюдавани дефицита, бюджета за 2014-а и най-вече на разходите. Дискусията относно жизнеспособността на дълга ще започне в началото на ноември. Що се отнася до излизането от  програмата за стабилизиране на икономиката - това ще зависи от пазарите. Оценяването от тройката ще премине в две фази. Първата започва от днес и ще продължи до 8-и октомври.  След това ръководителите на тройката ще се върнат в седалищата си и ще са отново в Атина за срещата на Еврогрупата на 13 октомври. Вероятно за по-късен етап ще остане обсъждането на реформите в правосъдието, по-специално кодексът по гражданско право и публична администрация.

Особен акцент ще бъде поставен върху темата за пенсионирането. Ръководителите на тройката ще се срещнат и с ръководството на Държавната агенция по частна държавна собственост, за да обсъдят приватизацията, ще посетят и Банката на Гърция. Посещението на тройката не означава край на икономиите, заяви в навечерието на визитата лидерът на гръцката опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас.  Според него данъчните облекчения, които премиерът Андонис Самарас е обещал, не само не са подходящи, но ще продължат завинаги. Според Ципрас правителството опитва да представи като успех удължаването на "извънредния" солидарен данък и намаляването на специалния потребителски данък за нафтата за отопление, а в същото време планира нов кръг от съкращения в публичния сектор и пълна либерализация на трудовите отношения.

"Правителството остава пленник на изпълнението на меморандума на всяка цена и не може никого да убеди, че да се отклони реално от това", се казва в изявление на опозиционната партия.