Русия е готова с доставките на газ за Украйна, но всичко зависи от Киев

Графикът на бъдещите доставки все още не е ясен

30.09.2014 | 15:34 Редактор: Ирина Георгиева
Русия е готова с доставките на газ за Украйна, но всичко зависи от Киев

Москва е готова с реализирането на „зимния план” за доставки на газ в Украйна. Това съобщи пред журналисти руският министър на енергетиката Александър Новак. Според него Киев трябва първо да изплати задълженията си, за да може доставките на газ за Украйна да протичат нормално.

"От наша страна сме готови да направим всичко по този пакет, за което сме се уговорили. Очакваме в близките дни реакцията на украинската страна и тогава всичко ще бъде ясно."- каза руският министър на енергетиката.

На въпрос относно възможните срокове на внасяне на „зимния газов пакет” в правителството на Русия Новак заяви: „Първо трябва да се договорим в рамките на тристранните консултации, а след това ще говорим за следващите стъпки."

Москва смята твърдо, че изплащането от страна на Украйна на 2 милиарда долара и внасянето на предплата за бъдещи доставки трябва да се случи едновременно, преди началото на доставките.

„Ако доставките започнат от някаква дата през октомври, например, те трябва да се съгласуват с обема газ, който ще бъде доставен през октомври. Поради това, най-вероятно предплатата ще бъде всеки месец, в зависимост от потребностите. Но моментът на предплата и моментът на изплащане на задълженията- 2 милиарда долара- това е едновременен процес”, заяви Новак.

По неговите думи графикът на бъдещите доставки все още не е ясен.

„Газпром” и „Нафтогаз” трябва да ги обсъдят отделно, в рамките на допълнително споразумение към договора и едва след това да бъде намерено решение на ситуацията.