Пилотите на Lufthansa отново започват да стачкуват

Говорителка на синдиката смята, че засегнатите полети ще бъдат между 70 и 80

30.09.2014 | 09:09 Редактор: Ирина Георгиева
Пилотите на Lufthansa отново започват да стачкуват

Пилотите на Lufthansa отново започват стачка от днес, след като преговорите с пенсионните схеми се провалиха за пореден път. Дългите полети от Франкфурт на Майн между 6 и 21 часа по Гринуич ще бъдат отложени. Профсъюзът на пилотите заяви вчера, че самолетите Airbus A380, A330 и A340, както и Boeing B747, няма да излитат от Франкфурт. Говорителка на синдиката смята, че засегнатите полети ще бъдат между 70 и 80.

Самият национален превозвач нямаше коментар непосредствено след насрочването на стачката. Профсъюзът проведе няколко стачки през изминалите седмици, тъй като настоява авиокомпанията да запази пенсионната схема, която позволява на пилотите да се пенсионират на 55 години и да получават 60% от заплатата си, преди да достигнат възрастта за традиционна пенсия.

Според Lufthansa тази схема вече не е актуална заради увеличената продължителност на живота и заради съдебно решение, според което пилотите вече могат да работят до 65 години.

В неделя пилотите на Air France прекратиха двуседмичната стачка, която струваше на компанията повече от 280 милиона евро, въпреки че спорът с ръководството за развитието на нискотарифните полети остана нерешен.